Τρίτη, Σεπτεμβρίου 16, 2008

Μονή του Βατοπεδίου

   Παρακολουθώντας αυτές τις μέρες τα ΜΜΕ, διαπίστωσα ότι επιμένουν να γράφουν την λέξη "Βατοπέδιο" με "αι", δηλαδή "Βατοπαίδιο". Επειδή κάτι δεν μου καθόταν καλά αποφάσισα να το ψάξω.

   Η ορθογραφία της λέξης είναι σαφώς "Μονή του Βατοπεδίου" με "ε" και όχι με "αι" για διάφορους λόγους. Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το όνομα "Βατοπαίδι" προέρχεται από την παράδοση η οποία λέει ότι ο υιός του Μέγα Θεοδόσιου, Αρκάδιος, διεσώθη από ένα ναυάγιο και κρύφτηκε σε μία βάτο (=γενικός όρος που περιλαμβάνει πολλούς αγκαθωτούς θάμνους ή μικρά δέντρα) της περιοχής, όπου υπήρχε παλαιότερος ερειπωμένος ναός (κτίσμα) του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Καταρχήν, από φιλολογική άποψη, ποτέ τα τοπωνύμια δεν προέρχονται από παραδόσεις. Aντίθετα, πολύ συχνά, οι παραδόσεις πλάθονται για να εξηγήσουν όπως όπως, ή να παρετυμολογήσουν, δυσερμήνευτα ή δυσνόητα τοπωνύμια. Επιπλέον, τοπωνύμια στην Eλλάδα που να τελειώνουν σε «-παίδι» δεν υπάρχουν, ενώ κάμποσα σε «-πέδι» που 'ναι και το φυσικότερο.

   Το πιο πιθανό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να εξηγείται η ετυμολογία της λέξεως από τις πολλές βάτους που υπάρχουν στο πεδινό μέρος που απλώνεται μπροστά από την Μονή.



Πηγές :
1. Βατοπαίδι ή Βατοπέδι
2. Άγιο Όρος - Μονή Βατοπεδίου
3.Ιερά Μέγσιτη Μονή Βατοπεδίου


Ετικέτες , ,

1 Comments:

At 13 Νοε 2008, 6:57:00 μ.μ., Blogger Aggelos Abatzis said...

Καλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Στις φωτιές στο πρώτο πόδι η Χανιώτη αναφερόταν συνεχώς ως "Ο Χανιώτης". Δηλαδή που ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Σε λίγο θα μας πουν οτι το καλαμάκι τρώγεται!!!!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home